ADVOKAT ZA MOBING: Šta je mobing i kako ga prepoznati?

advokat mobingAdvokat za mobing će vam pomoći da tužite kompaniju i da kroz tužbu vratite svoj ugled i status


Ranijih godina malo ko se žalio na ugnjetavanje na poslu, međutim poslednjih godina sve glasnije se govori o ovom problemu. Naime, od kada je u Srbiji pre 11 godina prvi put mobing spomenut u okviru Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, mogi su presavili tabak i tužili svoja preduzeća.


Advokat za mobing pomaže da prebrodite psihičke probleme

Mobing je vrlo osetljiva tema kojoj treba prići pažljivo, jer se ovde radi o psihološkom teroru na poslu što podrazumeva neetičku komunikaciju na radnom mestu. U prevodu na „srpski“ to znači da jedna osoba, najčešče nadređeni, tokom radnog vremena moralno ponižava drugu osobu i u tim slučajevima podređenom ugrožava ugled. Mobing ima samo jedan krajnji cilj, a to je da maltretirana osoba svojevoljno da otkaz.


Advokat za pravo procenjuje da li postoji osnov za tužbu

Pravno gledano ipak postoje preduslovi koji ukazuju na mobing, a jedan od njih jeste da je zaposleni od strane druge osobe ponižavan na poslu bar šest meseci. Drugi preduslov je onaj kada se svesno nekome otežava posao. Ipak, ne može se svako šikaniranje svrstati u mobing, jer samo jedan konflikt nema osnova za tužbu. U ovim situacijama, konflikti se moraju ponavljati duže vreme, i tek tada se stiču uslovi za pokretanje tužbe.


Advokat za mobing procenjuje u kolikoj meri ste zlostavljani

Mobing veoma utiče na psihu zaposlenog jer mu je ugroženo lično dostojanstvo. Pod ovim se podrazumeva ponižavanje osobe pred drugima, širenje tračeva, ismejavanje i ogovaranje. Tu su i  socijalni odnosi i komunikacija, a najčešće se u tim slučajevima jedan od kolega isključuje iz  razgovora, daju mu se nepotpune instrukcije, tretiraju ga kao da ne postoji i isključuju ga sa zajedničkih sastanaka.


Advokat za mobing sastaviće tužbu

Sve se ovo naravno odražava i na kvalitet posla, posebno kada je u pitanju potcenjivanje radnog učinka, zadavanje kratkih rokova ili nametanje puno dnevnih obaveza. Često u ovim slučajevima dolazi i do  „sindroma praznog stola“ kada se zaposlenom ne dodeljuju ili mu se daju besmisleni poslovi. Seksualno uznemiravanje je takođe vrsta mobinga. Ukoliko ste se pronašli u ovom članku, obavezno kontaktirajte advokatsku kancelariju Žigić, radi saveta o daljim koracima.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: