DIGITALNO NASILJE Primeri

digitalno nasilje

Najčešći primeri digitalnog nasilja su širenje neistina ili objavljivanje sramotnih fotografija na društvenim mrežama, kao i pretnje preko platforme za razmenu poruka, lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime

Nasilje na internetu podrazumeva upotrebu bilo koje digitalne tehnologije, a koja se odvija putem društvenih mreža, aplikacija za razmenu poruka, gejming platformi i mobilnih telefona. U ovom slučaju žrtva konstantno dobija poruke koje imaju za cilj da uplaše, naljute ili osramote. Najčešći primeri digitalnog nasilja jesu širenje laži ili objavljivanje sramotnih fotografija na društvenim mrežama, kao i pretnji kroz poruke, lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime. Inače, praksa pokazuje kako se nasilje preko interneta, kao i ono uživo najčešće rade uporedo. Međutim, ono što je „dobro“ jeste da digitalno nasilje ostavlja pisani zapis koji može kasnije da posluži kao dokaz na sudu.

Kako da razlikujem neslanu šalu od nasilja?

Međutim u pojedinim slučajevima teško je razgraničiti šalu i zadirkivanje od klasičnog digitalnog nasilja, ali ukoliko se zbog  konstantnih „šala“ osoba oseća povređeno ili ismejano, onda se može govoriti o klasičnom digitalnom nasilju. Takođe, ukoliko žrtva od nasilnika traži da prestane sa slanjem poruka, a to se ne dešava i ako se zbog toga neko oseća uznemireno, takođe možemo da govorimo o nasilju. Kada se zlostavljanje desi na internetu ono najčešće privlači pažnju velikog broja poznatih, ali i nepoznatih ljudi.

Koje su posledice digitalnog nasilja?

Posledice digitalnog nasilja čine da žrtva ima osećaj da je svi napadaju, pa čak misli da ni članovi porodice nemaju razumevanje za nju. Sve ovo ostavlja trajne posledice, uglavnom mentalne koje podrazumevaju osećaj uznemirenosti, neprijatnosti, neadekvatnosti i ljutnju. Takođe javlja se emocionalna uznemirenost i kod žrtve se javlja osećaj stida ili gubitak interesovanja za stvari u kojima je osoba pre uživala. U pojedinim slučajevima dolazi i do fizičkih simptoma poput umora ili konstantnog grča u stomaku i glavobolje. Digitalno nasilje pojačava stres i patnju u svakodnevnom životu, pa se čeasto povezuje sa depresijom i niskim samopouzdanjem.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: