DRUŠTVENE MREŽE Kazne za krivična dela

mreže

Društvene mreže imaju svoje uslove korišćenja, dok su našim zakonodavstvom propisane kazne za krivična dela koja se mogu počiniti objavljivanjem određenog sadržaja na društvenim mrežama

Ukoliko ste ljubitelj interneta, a pri tome vam i mnogo toga smeta u realnom životu, preporuka je da na svom zidu profila ne pišete bilo šta što bi moglo da se smatra širenjem panike i nereda. Takođe nije preporučljivo da širite nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, niti bilo koju drugu vrstu diskriminacije.

Društvene mreže blokiraju nalog, a sud određuje sankciju

Doduše, društvene platforme imaju sopstvena pravila ponašanja i za kršenje svojih pravila mogu da vam, između ostalog, privremeno blokiraju ili ukinu nalog. Za pojedine oblike ponašanja možete dobiti i mnogo strožije kazne, poput blokiranja naloga, novčanih ali i kazni zatvora koje u ovom slučaju iznose pet godina. Ove kazne naravno ne propisuje Facebook, Twitter, Instagram ili bilo koja druga platforma već će to uraditi nadležni sud i sudija. Postupak je, bez obzira na to da li se radi o građanima ili ljudima na javnim funkcijama isti, ali su kazne drugačije.

Pet godina zatvora zbog pretnji na društvenim mrežama

Prema Krivičnom zakonu Republike Srbije za ova dela predviđene su sledeće kazne. Za ugrožavanje sigurnosti pretnjom da ćete ugroziti nečiji život, sleduje vam novčana ili zatvorska kazna do godinu dana. Ako su pretnje napisane i izrečene prema više osoba ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice, možete da dobijete zatvorsku kaznu od tri meseca do tri godine. I u slučaju da pretite predsedniku Republike, narodnim poslanicima, predsedniku ili članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i osobi koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja – preti vam kazna zatvora do pet godina.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: