KRIPTOVALUTE Da li se može kupiti nekretnina?

U našoj zemlji kriptovalute sredstvo plaćanja, jer Zakonom nemaju pravni status novca i valute.

Živimo u eri digitalizacije koja utiče i sve sfere naših života, a jedna od takvih inovacija u Srbiji jeste digitalna imovina odnosno virtuelna kripto valuta i  digitalni tokeni.

kriptovaluteStoga od ove godine i domaći zakon prepoznaje institut digitalne imovine, a i sve je više privrednih grana koje u upućene na transakcije kriptovalutama.  Zakon o digitalnoj imovini otvara mnoge mogućnosti za plasiranje digitalne imovine, a reč je i o širokoj kategoriji koju poznaje Zakon.

Kriptovaluta nema pravni status

Reč je o „digitalnom zapisu od vrednosti kojim se može samo digitalno kupovati, prodati, razmeniti ili prenositi i koristiti se isključivo kao sredstvo razmene i u svrhu ulaganja“.

Drugim rečima, to je imovina koju ne izdaje i za čiju vrednost ne garantuje centralna banka, niti država.

Digitalna valuta nema pravni status novca ali je i fizička i pravna lica u poslednje vreme prihvataju kao sredstvo razmene.

Znači sa njim se može kupovati, prodavati, razmenjivati prenositi i čuvati isključivo elektronski. Najpoznatiji predstavnik virtuelne valute i najčešće pominjan je svakako bitkoin, kao i token – nematerijalno imovinsko pravo u digitalnom obliku.

Kriptovaluta – plaćanje u Srbiji

U našoj zemlji kriptovalute nisu sredstvo plaćanja, jer Zakonom nemaju pravni status novca i valute.

Naš zakon o deviznom poslovanju poznaje isključivo dinar i devizno plaćanje.

Narodna Banka Srbije je takođe ukazala da kriptovalute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i zato država ne garantuje za njihovu vrednost.

Međutim, sve ovo ne isključuje mogućnost da se steknu prava svojine na nepokretnosti kroz kriptovalute.

Kriptovalute i kupovina stana

Kripotvaluta može da bude sredstvo razmene s tim da obe strane moraju da naprave sporazum kako bi se za određenu nepokretnost dala protivčinidba u kriptovalutama.

Kako će se i na koji odnos to primenjivati pravi se kroz ugovor o razmeni iz Zakona o obligacionim odnosima jer je kriptovaluta, a prema Zakonu, stvar koja može biti predmet razmene za neku drugu stvar ili uslugu.

Znači, kupovina nekretnine  kriptovalutama nije moguća, ali trampa nepokretnosti za kripto dolazi u obzir.

Za dodatne ingormacije kontaktirajte advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: