NASILJE U PORODICI Kako ga prepoznati?

nasilje u porodici

Najčešći oblici nasilja jesu fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje na žrtvom bez obzira na njen pol

Generalno gledano nasilje u Srbiji je je veoma rasprostranjeno, a javlja se u svim sferama društva. Najčešće se manifestuje u porodici i to uglavnom nad ženama i decom, mada nije redak slučaj da zlostavljanje trpe i muškarci. Najčešći oblici ugnjetavanja jesu fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko.

Fizičko i seksualno nasilje

Fizičko nasilje jeste upotreba sile koja izaziva bol, povredu, invaliditet ili smrt. Obično je to grebanje, čupanje kose, šamaranje, guranje, udaranje, šutiranje, pesničenje, trešenje, griženje, davljenje, ubodanje oštrim predmetom, nanošenje opekotina, premlaćivanje, pokušaj ubistva i ubistvo. Pod seksualnim nasiljem se podrazumeva seksualni čin ili pokušaj seksa bez pristanka žrtve, a kada ona nije u stanju da da odobrenje ili da odbije zbog bolesti, invaliditeta, psihoaktivnih supstanci, uzrasta, zastrašivanja, ucene ili pritiska.

Psihičko i ekonomsko nasilje

Psihičko zlostavljanje se odnosi na pretnje, zastrašivanje sa ili bez upotrebe oružja i drugih predmeta, zatim ponižavanje žrtve, kontrolisanje ponašanja, uskraćivanje informacija, omalovažavanje, prebacivanje krivice, izolacija od porodice i prijatelja kao i manipulacija decom, nemogućnost pristupa novcu i drugim dobrima koje utiče na mentalno i emotivno stanje žrtve. Ekonomsko nasilje je kada žrtva nema jednaku dostupnost zajedničkom novcem, uskraćivanje ili kontrolisanje pristupa parama, sprečavanje zapošljavanja ili obrazovanja i stručnog napredovanja, uskraćivanje prava na vlasništvo, prisiljavanje da se odrekne vlasništva, otuđenje stvari bez saglasnosti žrtve.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: