OPOMENA PRED UTUŽENJE: Evo u kojim slučajevima da potražite pomoć advokata

opomena pred utuzenje

Od kada je donet Zakon o izvršenju i obezbeđenju građani uspevaju mnogo lakše da na sudu isteraju pravdu kada je u pitanju potraživanje neisplaćenih zarada, ali i svih ostalih dugovanja.

U okviru ovog zakona obuhvaćene su i opomene pred utuženje koje se najčešće šalju poslodavcu koji nije isplatio zaradu, osobi koja je pozajmila od vas novac, a sada ne vraća zajam i nalogoprimcu koji ne ispunjava obaveze.

Opomena pred utuženje je parnični postupak

U okviru opomene se navodi koji je rok za uplatu duga ili činidbe.
Reč je o pokretanju parničnog postupka po kojem se zahteva pravna zaštita ili predlog za izvršenje kada se i pokreće izvršni postupak.
U ovakvim situacijama, dužnici koji nemaju imovinu u smatraju da mogu da izbegnu opomenu pred utuženje, jer misle da će izbeći obavezu da vrate dug.

Opomena pred utuženje i rokovi

Zakonom je predviđen rok od 10 godina za izvršenje rešenja koji je doneo sud.
Ovo konkretno znači da će dužnik koji u ovom periodu stekne neku imovinu i počne da zarađuje ili da prima penziju morati da prihvati da će njegova imovina ili zarada postati predmet izvršenja.
Tužbom se pokreće parnični postupak, a osoba koja potražuje novac u okviru tužbe traži zaštitu suda za svoje ugroženo ili povređeno pravo.

Opomena pred utuženje i tužba

Tužbom se može tražiti donošenje presude kojom će sud tuženog obavezati da isplati dugovanje.
Da bi pravda bila na vašoj strani neophodno je da potraživanje dospe, jer će u protivnom sud odbaciti tužbu kao neosnovanu.
Postoje izuzeci kada je tužbeni zahtev osnovan.
Tu je reč najčešće o obligacijama sa dugoročnim izvršenjem prestacija kod izdržavanja, naknada štete zbog izgubljene zarade ili drugih prihoda na osnovu rada, kao i zbog izgubljenog izdržavanja.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: