OSLOBAĐANJE PLAĆANJA TAKSE: Evo u kojim slučajevima ne morate da platite taksu

oslobadanje placanjatakse Ukoliko ste u dilemi u vezi sa oslobađanje plaćanja takse pozovite advokatsku kancelariju Žigić i rešite sve svoje probleme

Mnogi ljudi odustaju od podnošenja tužbe, protivtužbe, pa čak i od razvoda braka jer nemaju dovoljno novca da plate sudske takse. Možda ne znate, ali sud može da vas oslobodi plaćanja takse ukoliko se utvrdi da nemate dovoljno novca za život i da ne možete da izdržavate porodicu.

Oslobađanje plaćanja takse samo u pojedinim slučajevima

U pojedinim slučajevima može i da vam se umanji iznos takse, ali samo pod uslovom da se dokaže da bi uplatom takse vaša i egzistencija vaše porodice ugrozila socijalnu sigurnost. Ovakvu odluku donosi prvostepeni sud na predlog taksenog obveznika. Međutim, pre donošenja bilo kakve odluke sud mora da oceni sve okolnosti. Posebno se uzimaju u obzir sve vrednosti koje su merodavne za naplatu takse odnosno ocenjuju se ukupni prihodi taksenog obveznika i članova njegove porodice. Bitnu ulogu imaju i osobe koje takseni obveznik izdržava.

Oslobađanje plaćanja takse zavisi od više faktora

Koliko novca treba da se izdvoji za taksu zavisi od više faktora. U tom slučaju morate da pribavite određene papire. Ukoliko ste zaposleni, potreban vam je izvod od banke ili preduzeća kako bi se utvrdilo kolika vam je plata. Ukoliko ste na socijalnoj pomoć treba vam papir odnosno uverenje da primate socijalnu pomoć. Ako ste nezaposlena osoba takođe da pribavite potvrdu od nadležnog Zavoda. Sve su ovo dokazi kojim se traži za klijenta oslobođenje plaćanja takse.

Oslobađanje plaćanja takse na svake dve godine

Oslobađanje plaćanja takse najčešće se koristi u vanparničnom, parničnom i krivičnom postupku, kao i u upravnim sporovima. Takođe odnosi se i na izvršenja odluka donetih u pomenutim postupcima, ali samo ako se izvršenje zahteva u roku od tri meseca po pravosnažnom okončanju postupka. Ukoliko sudski postupak traje duže od dve godine, osoba koja je oslobođena plaćanja sudske takse trebalo bi da po isteku druge i svake sledeće godine trajanja postupka podnese novo uverenje o svom imovinskom stanju.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: