Penzije – Izmene zakona

Vraćanja penzije nakon smrti korisnika

Pročitajte koje su novine donate u okviru zakona a koji reguliše sve u vezi sa penzijama.

oslobadjanje placanje takse, penzijeSkupština Republike Srbije je u junu 2021. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U okviru ovog zakona izmene je pretrpela i oblast koja se odnosi na isplatu penzije u trenutku smrti korisnika.

U principu penzije se isplaćuju preko bankovnih ili računa otvorenih u pošti.

Na zahtev Fonda banke vraćaju novac

Zakonom je predviđeno je banka odnosno Poštanska štedionica u obaveti da iznos penzije odnosno novčane naknade koji su isplaćeni nakon smrti korisnika, vrati Fondu na njegov zahtev.

To znači da banka ne može od tog iznosa da podmiruje svoja potraživanja koja ima prema korisniku. Banka odgovara za nastalu štetu ako ne postupi po opisanom načinu.

Evo ko još vraća penziju

U okviru ove dopune iz člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezuje se  i poverilac (ne samo banka), kome su nakon smrti korisnika, uplaćeni novci da se na  osnovu realizacije obustave od penzije, odnosno novčane naknade, da navedene iznose vrati Fondu PIO na njegov zahtev, odnosno ne može iz tih iznosa namiriti svoja potraživanja koja ima prema korisniku prava.

Takođe ovim takonom poverilac odgovara za nastalu štetu, ako ne postupi na gore opisani način.

Ova odredba je vrlo bitna jer Fond za PIO svakog meseca ima preko milion aktivnih obustava na osnovu kojih se poveriocima uplaćuje penzije odnosno novčane naknade po osnovu realizacije rešenja o izvršenju, ili rešenja o administrativnoj zabrani.

Svi su dužni da vrate novac

Dakle po ovom Zakonu  nema isplate penzije nakon dana smrti korisnika penzije i svi imaju obavezu da isplaćenu penziju vrate.

Tu obavezu ima banka kod koje je tekući račun preminulog, ali i poverilac preminulog koji se iz penzije naplaćivao po osnovu rešenja o izvršenju ili adinistrativne zabrane.

Starosna penzija

Šta je doneo Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju?

Skupština Republike Srbije je u junu 2021. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. U ovkiru ovog zakona donet je i program kojim bi se rešio problem viška zaposlenih.

Naime, ovaj problem je najviše pogodio osobe u privremenoj starosnoj penzije i ljude koji  nakon prihvatanja socijalnog programa nisu mogli da ostvare pravo na starosnu penziju.

Zakon iz 2014. godine

Ovaj problem se pojavio 2014. godine kada su se promenili uslovi za ostvarivanje ovog prava.

Naime, oni koji su prihvatili tadašnji predloženi način rešavanja tehnološkog viška, očekivali su da će nakon isplate novca ostvariti i pravo na starosnu penziju.

Međutim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine to im je onemogućeno.

Tada je podignuta starosna granica za oba pola i uvedena je prevremena starosna penzija, ali i trajno umanjenje prilikom obračuna prevremene starosne penzije.

Zakon i privremena penzija

Uvođenje prevremene starosne penzije se naravno negativno odrazilo na sve osobe koji su bili korisnici tog socijalnog programa, kao i onih koji su se odlučili za posebnu novčanu naknadu i novčanu naknadu u skladu sa Odlukom Vlade.

Iz tog razloga, u cilju rešavanja ovog problema Vlada je donela Zaključak u novembru 2020. godine kojim se uređuje ostvarivanje prava na penziju osobama.

Zakonom su svi izjednačeni

Na osnovu ovog Zaključka osobe kojima je u momentu prestanka radnog odnosa od penzije nedostajalo do pet godina ovaj problem se trajno rešava na taj način da se visina prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i visina starosne penzije.

Šta je novina u porodičnim penzijama

Izmenama ovog zakona su predviđene i preciznije odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Skupština Republike Srbije je u junu 2021. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. U okviru ovog zakona izmene je pretrpela i oblast koja se odnosi na porodičnu penziju odnosno njen najniži iznos.

Novi Zakon jednak za sve

Novim zakonom izjednačena su prava svih korisnika porodične penzije.

Naime, nakon usvojenih izmena propisano je da se porodična penzija nakon smrti osiguranika ne određuje na način kao do sada odnosno od prevremene starosne penzije što je bilo propisano i kao takvo predstavljalo nepovoljnije rešenje.

Ovim izmenama zakona u času smrti osiguranika računaće se starosna ili invalidska penziae koja bi osiguraniku pripadala u času smrti.

Time se korisnici porodične penzije po osnovu pokojnog korisnika prevremene starosne penzije, dovode u povoljniji položaj.

Novi Zakon i određivanje visine penzije

Naime visina njihove porodične penzije se sada ne utvrđuje spram prevremene starosne penzije koju je pokojnik primao i koja je zbog „penala“ bila manja od pune starosne penzije.

Na taj način je izjednačen položaj svih korisnika porodične penzije. Izmenama ovog zakona su predviđene i preciznije odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je omogućen ravnopravan položaj korisnika penzije koji su ostvarili i inostranu  penziju, ali pod uslovom da im je penzija niža od najnižeg iznosa penzije.

Novi Zakon i nejasnoće

To znači da će se ovoj kategoriji ljudi na isti način obračunavati penzoja kao i kod domaćih penzionera odnosno od visine najnižeg iznosa penzije. Ukoliko  smatrate da vam je na bilo koji način uskraćeno ovo pravo ili ukoliko imate nejasnoća obratite se za savete advokatskoj kancelariji Žigić koja se nalazi u Novom Sadu.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: