PODELA IMOVINE: Kako podeliti zajedničku imovinu

podela imovine - kako podeliti zajednicku imovinu Podela imovine prilikom razvoda: zajedničku imovinu delite prema doprinosu u braku

Kada dođe do razvoda, obično su tu i razmirice oko raspodele imovine, ukoliko se ranije niste dogovorili oko deobe.

Većina parova ne zna koja su im prava odnosno na koju imovinu nemaju pravo i ne mogu da je traže. Zato dolazi do još zategnutijih odnosa.

Podela imovine – Na šta imate pravo?

Sve što ste stekli radom tokom braka predstavlja zajedničku imovinu, mada ugovorom može i drugačije da se urede imovinski odnosi.

Prilikom razvoda, zajedničku imovinu delite prema doprinosu u braku računajući tu i rad u domaćinstvu odnosno podizanju dece.

Ukoliko ste u braku stekli zajednički stan i sada ne možete da  postignete dogovor, problem rešava nadležni sud i to u vanparničnom postupku. Tada se utvrđuju sve okolnosti kako bi se donela konačna odluka.

Partner i kada se odseli, ima pravo da traži da se polovina stana vodi na njega, ako ste zajedno podigli kredit.

Podela imovine – Na koji način se deli imovina?

Kada ne dođe do sporazumne deobe, tada nastupa sud, a najčešća pretpostavka je da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki.

Veći udeo jednog supružnika u sticanju zajedničke imovine zavisi od njegovih ostvarenih prihoda, vođenja poslova u domaćinstvu, staranja o deci, staranja o imovini te drugih okolnosti od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine.

Veći udeo u sticanju zajedničke imovine utvrđuje se u istoj srazmeri za sva prava i obaveze u trenutku razvoda braka.

Veći udeo jednog supružnika u sticanju pojedinog prava iz zajedničke imovine može se utvrditi samo ako je to pravo ekonomski samostalno u odnosu na ostala prava iz zajedničke imovine.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: