POLICIJSKO LEGITIMISANJE Prava i obaveze građana

legitimisanje

Na policijsko legitimisanje, prema našem Zakonu, pripadnici policije imaju pravo u javnom prostoru, a pravo i obaveza svakog građana, koji je stariji od 16 godina, je da pokaže lični dokument

Na protestima građana neretko se desi da policija privede učesnike demonstracija, a u javnosti s tim u vezi vodi polemika šta su prava i obaveze građana, a na šta pripadnici MUP-a imaju, ili nemaju prava.

Naime, prema našem Zakonu pripadnici policije imaju pravo da legitimišu građane u javnom prostoru, a obaveza svakog građanina koji je stariji od 16 godina je da pokaže lični dokument. Građani, po Zakonu takođe imaju prava da traže od policajca da pokaže legitimaciju.

Ko sve može da izvrši policijsko legitimisanje

U Srbiji jedino policija i komunalna milicija mogu da legitimišu, a razlozi za to mogu biti različiti. Policija može da u skladu sa svojim subjektivnim osećajem da zatraži dokumenta koju bi građani po pravilu trebalo da pokažu. S druge strane,  ukoliko uniformisana osoba na zahtev građana odbiju da pokažu svoju službenu legitimaciju, građani nisu dužni da im pokažu svoje lične isprave.

Ko ne sme da vrši policijsko legitimisanje

Bitno je da građani, prilikom davanja ličnih dokumenata zapamte ime i prezime koje piše na uniformi policajca i ukoliko je moguće broj legitimacije. Ovo je veoma važan podatak ukoliko eventualno građani žele da dokažu da se se policija nije prikladno odnosila prema njima. Prema Zakonu Republike Srbije, zaposleni u privatnom obezbeđenju nemaju prava da od bilo kog građanina traže lične isprave, bez obzira na priliku, a to važi za bilo koje drugo privatno lice.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: