POLICIJSKO ZADRŽAVANJE Koliko može da traje

hapšenje

Često postavljeno pitanje je koliko može da traje policijsko zadržavanje u policijskoj stanici pre odvođenja kod sudije ili u istražni zatvor

Nakon hapšenja ili tokom informativnog razgovora policija može da donese odluku da zadrži bilo koga, ali samo ako ga sumnjiči za neko krivično delo. Policijsko zadržavanje se sprovodi u slučajevima kada procene da im je potrebno vreme da prikupe dokaze za dalje vođenje postupka. Policija može da vas zadrži u policijskoj stanici odnosno u posebnoj prostoriji koja je za to namenjena ili da vas sprovede u istražni zatvor, s tim da zadržavanje u ovom slučaju može da traje najduže 48 sati.

Policijsko zadržavanje predviđeno za teška krivična dela

Takođe, policajci mogu da zadrže osobu ukoliko postoji opasnost da će im ona pobeći, sakriti dokaze, zastrašiti svedoke ili ponoviti krivično delo. Uz to, imaju osnova da zadrže ukoliko je osoba već bila osuđivana, a da je sada sumnjiče za naročito teško krivično delo odnosno ono koje ima elemente nasilja ili su okolnosti pod kojima je izvršeno naročito teške.

Rešenje o zadržavanju, pa policijsko zadržavanje

U svakom slučaju, ukoliko vas zadrže po bilo kom osnovu policijski službenici su dužni da donesu rešenje o zadržavanju koje moraju da uruče, a na koje osumnjičeni i njegov advokat imaju pravo žalbe. Po našem zakonu žalba se odmah dostavlja istražnom sudiji koji je dužan da o njoj odluči u roku od četiri sata od njenog prijema i da zadržava izvršenje rešenja.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: