RAZBOJNIŠTVO: Evo koja je razlika između krađe i razbojništva

razbojnistvoU krivičnom zakonu razbojništvo se razlikuje od ostalih oblika krađe, a pročitajte na koji način se tretira. Krivično delo razbojništva najčešće se svrstava u imovinski kriminalitet i po svojim aspektima jedno je od krivičnih dela koje dominira u našoj zemlji, i to ne samo po broju krivičnih dela nego i broju izvršilaca. Radi se o ljudima koji pri razbojništvu najčešće ispoljavaju i nasilje.

Razbojništo i krađa

Kada govorimo o razbojništvu, ono se razlikuje od krađe po načinu izvršenja krivičnog dela. Kada razbojnik na silu želi da oduzme nekome imovinu ili vredne stvari poput zlata ili novca, najčešće koristi silu, preti, napada i zastrašuje žrtvu. U krivičnom zakonu razbojništvo se razlikuje od ostalih oblika krađe, kao što je krađa automobila, provala u stan i kuću u odsustvu vlasnika, krađe u prodavnicama ili džeparenja…

Razbojništvo sa upotrebom sile

Među najčešćim tipovima pljačke jeste oružana pljačka, koja uključuje upotrebu vatrenog oružja i teška pljačka, kada neko sa sobom donese smrtonosno oružje ili neki predmet koji izgleda kao smrtonosno oružje. Pljačka na ulici ili pljačka presretanjem pešaka najčešće se odvija izvan zatvorenog prostora ili na javnom mestu, kao što su trotoar, ulica ili parking. U ovaj vid nasilja spadaju i iznuđivanje i pretnja.

Razbojništvo kada ste uhvaćeni u delu

Ukoliko je napadač uhvaćen na delu ili su ga snimile kamere, protiv njega se vodi istraga i u tom slučaju on je osumnjičeni. Ako se dokaže da je počinio krivično delo, protiv njega se podiže optužnica, a na osnovu svih podataka, tokom suđenja se kvalifikuje razbojništvo i na osnovu njega se određuje visina kazne. Ukoliko imate bilo kakvih problema sa zakonom ili ste izvršili krivično delo razbojništva, kontaktirajte advokatsku kancelariju Daneta Žigića iz Novog Sada.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: