TUŽBA ZBOG ODUGOVLAČENJA SUDSKOG SPORA – Kada možete da tužite državne organe

Tužba zbog odugovlačenja sudskog spora nije toliko retka stvar u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

odugovlačenje sudskog sporaUkoliko smatrate da na bilo koji način odugovlačilo na suđenju imate pravo na novčanu nadoknadu.

Prema Zakonu o zaštiti prava na suđenje, novčano obeštećenje u razumnom roku priznaje se u visini od 300 evra do 3.000 evra i to u dinarskoj protivvrednosti na dan isplate prema srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Sud po predmetu ne sme dosuditi više novca nego što je to propisano.

Tužba zbog odugovlačenja i novčane kazne

Ovo obeštećenje i naknadu imovinske štete po pravilu isplaćuje sud ili javno tužilaštvo, ukoliko su odgovorni za povredu prava na suđenje u razumnom roku.

Novac se obezbeđuje iz budžeta Republike Srbije.

Ovo jesu dobri mehanizmi koji bi trebali da ubrzaju trajanje sudskog postupka, ali nažalost u praksi i dalje postoje predmeti koji se razvlače godinama.

Tužba zbog odugovlačenja i Evropski sud za ljudska prava

Prema nekim standardima suđenje koji traje duže od dve godine spada u stare predmete.

U praksi se dešava da se po dve do tri godine ne održi nijedno ročište.

Srbija je izgubila pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu  veliki broj sporova koji su građani vodili protiv nje, baš zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Tužba zbog odugovlačenja i ogromni sudski troškovi

Ipak, stranke imaju slabu vajdu od isplaćenog novca, jer odugovlačenje spora dovodi do ogromnih troškova, a da se ne govori o drugim posledicama.

Zato ukoliko imate ovakav ili bilo koji drugi problem, pozovite advokatsku kancelariju Daneta Žigića koji će vam uz stručne savete i uz svoje usluge pomoći će vam da tužite državu.

Poručujemo vam jedno – pravda je spora, ali dostižna.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: