UPOREDNO MEDIJSKO PRAVO Evo u kojim slučajevima vam treba advokat?

Reč o zastupanju u sudskim sporovima, zatim u poslovnom zastupanju i poslovnom dogovor, pregovoru i kreiranju strаtegije.

Sjedinjene Američke države su prve u svoj zakon uvele medijsku slobodu, a odmah za njima to su učinile i ostale razvijene zapadnoevropske države.Za one koji ne znaju, ali američki Prvi amandman zapravo je sinonim za slobodu medija i govor, iz kog akta su pristekli svi otali slučajevi Common law sistema.

Medijsko pravo u Americi

Regulatorno telo za medije u Americi je prvi put ustanovljeno izglasavanjem Communication act-a, 1934. godine kada je formirana i Federalna komisija za komunikacije.Telekomunikacije su regulisane posebnim aktom 1996. godine. Kada je reč o Evropi, mnoge zemlje implementirale su lobodu govora kao sastavni deo svojih ustavnih akata.Krajem prošlog veka su uglavnom donosili posebne zakone koji su regulisali i garantovali slobodu štampe.

Medijsko pravo u Evropi

Sada o slobodi medija brine Evropska Audiovizuelna Observatorija koja je osnovana 1992 godine i koja je tu da obezbedi primenu propisa Saveta Evrope.Od međunarodnih institucija iz ove oblasti postoje i Komitet za medijsko pravo i udruženje medijskih pravnika, Centar za studije komunikacija i medije, Institut za slobodu govora i mas medije.

Medijsko pravo i medijski advokat

Kod nas ova oblast nije baš preterano regulisana, te su na sceni dve vrste medijskog pravnog zastupanja.Najčešće je tu reč o zastupanju u sudskim sporovima, zatim poslovno zastupanje gde se klijentu okalšava poslovni dogovor, pregpvor, kao kreiranje strаtegije i zaključenje ugovora.U ovu vrstu usluga spadaju poslovi iz produkcije, bаvljenje tаlentimа, zaštita žiga i autorskih prava.S obzirom na dna to da se ovde radi o vrlo osetljivoj temi najbolje bi bilo da za sve nedoumice pozovete advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: