VANBRAČNA ZAJEDNICA: Koja prava ostvarujete nakon raskida veze

vanbracna zajednicaVanbračna zajednica, se kao i bračna jednako tretira

U ovim situacijama vode se tri odvojena sudska postupka
Mnogi parovi žive zajedno, ali nisu u braku i zato kada dođe do nesuglasica i raskida veze ne znaju koja su im prava, a koje su im obaveze.

Na svu sreću, današnje vanbračne zajednice imaju ista zakonska prava kao i bračne, ali postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate u vezi sa okončanjem ove vrste veze.

Vanbračna  zajednica pred zakonom ista kao i bračna

Iako su vanbračni partneri po zakonu odnosno po zakonskim pravima i obavezama po svemu izjednačeni sa bračnim partnerima, kada dođe do razvoda nije predviđen postupak rastavljanja kakav je primera radi u slučaju razvoda braka.

Ukoliko imate zajedničku decu i imovinu, postoje prava koja zakonski ostvarujete.

Ukoliko želite da prestanete da živite sa svojim sadašnjim partnerom trebalo bi takođe da pred sudom regulišete sve one stavke koje se odnose i na klasičan razvoda braka.

To možete da učinite sporazumno, uz pomoć advokata (sporazumima koje overava sud), ali i tužbama.

Vanbračna zajednica podrazumeva i podnošenje tužbe

Da li ćete tužiti bivšeg partnera ili ćete sve rešiti sporazumno zavisi od situacije u kojoj se nalazite.

U svakom slučaju, uvek se vode tri odvojena sudska postupka – to podrazumeva i starateljstvo pod uslovom da imate decu. U ovom slučaju bi trebalo da zaključite sporazum, odnosno podnesete tužbu za izvršenje roditeljskog prava.

Ukoliko imate zajedničku imovinu trebalo bi da je posebnim sporazumom podelite, a u slučaju da je sporazum nemoguć podnosi se tužba.

Vanbračna zajednica i izdržavanje

Ukoliko zadovoljavate zakonske uslove da vas partner izdržava i posle prestanka zajednice, a sa njim ne možete da se sporazumete (može i usmeno) možete takođe podneti tužbu za izdržavanje.

Kao i kod razvoda, najjednostavnije bi bilo da sve učinite zajedno i sporazumno, ali ako do toga ne dođe, trebalo bi da angažujete advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: