KAZNE ZA NELEGALNO POSEDOVANJE ORUŽJA Stroge sankcije

nelegalno oružje

Prema nacrtu novog Zakona, predviđene kazne za nelegalno posedovanje oružja mogu da budu od jedne godine do osam godina i stroge sankcije u nekim slučajevima mogu da se izreknu i osobama koja imaju dozvolu za oružje

Vlada Republike Srbije pozvala je građane da predaju nelegalno oružje za šta neće snositi nikakvu odgovornost, ako to učine do 8. juna. S obzirom na to da je rok odavno prošao, oni koji ga nisu predali, a koje je u nelegalnom posedu, prema aktuelnom Zakonu plaćaju kaznu od 20 do 150 hiljada dinara ili mogu da završe u  zatvoru i to do 60 dana. Međutim novi nacrt Zakona predviđa samo kazne zatvora i mnogo je rigorozniji.

Kolike su kazne za nelegalno posedovanje oružja

Prema nacrtu novog Zakona predviđena kazna od jedne godine do osam godina može da se izrekne osobi koja ima dozvolu za oružje, ali ga neovlašćeno nabavlja, prepravlja i stavlja u promet. Ukoliko osoba stavlja u promet oružje za koje ne može da bude dobijena dozvola predviđena kazna je od 2 do 12 godina. Onaj ko stavlja u promet veću količinu takvog oružja, koja imaju jaču razvojnu snagu od primera radi pištolja, kazniće se  zatvorom od 5 do 15 godina. Istom kaznom od 5 do 15 godina kazniće se i ljudi koji stavljaju u promet oružje za koje nemaju  dozvolu nadležnog organa.

Kazne za nelegalno posedovanje tačno definisane

Dozvola za nošenje oružja važi samo za jedan oružani list, odnosno samo za jedan komad oružja na koji se odnosi. To znači da neko ko ima na primer pet komada oružja mora pet puta da ide na proveru za dobijanje dozvole za nošenje oružja. Takođe dozvola za nošenje oružja je vremenski ograničena i važi pet godina.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: