LIČNO NAORUŽANJE Ko sme da nosi oružje i kako se dobija dozvola

naoružanje

Ukoliko ispunjavate zdravstvene uslove za lično naoružanje, onda je vreme da prođete obuku za tip oružja koje želite da posedujete, a pre toga saznajte ko sme da nosi oružje i kako se dobija dozola

Poslednjih godina sve više ljudi želi da poseduje oružje, a mnogi ne znaju odakle da počnu. Zato ćemo kroz ovaj mini vodič pokušati da vam obezbedimo relevantne informacije. Ono što je najbitnije u celoj priči jeste da ste sigurni da vam je oružje potrebno, da ste stabilna i racionalna osoba kada je u pitanju donošenje odluka. Impulsivne i preterano emotivne osobe nikako ne bi trebalo da imaju oružje. Bolje je da toga na vreme budete svesni,  pre nego što napravite problem zbog kog možete ceo život da provedete u zatvoru.

Lično naoružanje samo za stabilne osobe

Ukoliko mislite da ste stabilna ličnost, a pri tom imate opravdan razlog za nabavku oružja, treba da posetite izabranog lekara i dobijete obrazac s kojim odlazite na lekarski pregled gde se ocenjuju vaše psihofizičke sposobnosti. Ukoliko ispunjavate zdravstvene uslove, prolazite kroz obuku za tip oružja koje želite da posedujete. Nakon završene obuke trebalo bi odete u MUP sa ličnom kartom, dokazom o opravdanosti nabavke oružja, uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti i uverenjem da ste prošli obuku za tip oružja koje nabavljate.

Diskreciono pravo za lično naoružanje

Nakon predaje zahteva policijki službenik dolazi na kućnu adresu kako bi proverio okruženje u kom živite i da bi utvrdio u kakvim ste odnosima sa ljudima iz zajednice, kao i da li ispunjavate uslove za čuvanje oružja, a koje se čuva na strogo propisan način. Valjalo bi naglasiti da policajac ima diskreciono pravo da odbije zahtev, ukoliko utvrdi da postoji bilo kakav rizik. Ukoliko ne postoji rizik i ispunjavate uslove dobijate odobrenje za nabavku oružja koje važi šest meseci dok dozvola za nošenje oružja važi pet godina.

Napomena

Ovaj članak je informativnog karaktera, a usled izmena zakona ili politike lokalne samouprave neka pravila podložna su izmenama. Zato je najbolje da se informišete lično u lokalnoj policijskoj stanici ili konsultujete sa advokatom.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: