DROGA: Utvrđivanje činjenica da li je droga bila za ličnu upotrebu ili prodaju

droga za licnu upotrebu

Ukoliko imate bilo kakvih problema u vezi sa ovim krivičnim delom obratite se advokatu Žigiću


Prodaja, kao i posedovanje droge za ličnu upotrebu jeste krivično delo. Ovo važi i za osobe kod kojih je nađena manja količina droge. Dakle, ukoliko vas uhvate sa minimalnom količnim droge, a da tvrdite da je za ličnu upotrebu bićete krivično gonjeni s obzirom na to da zakonski nije jasno definisano šta je manja količina narkotika.

Droga za ličnu upotrebu je krivično delo

Da bi se utvrdila takva činjenica uzimaju se u obzir razne okolnosti, primera radi, na koji način je izvršeno krivično delo, koliko dugo ste konzument, na koji način je delo učinjeno i sa kim je učinilac uhvaćen. Inače, droga je sve ono što je zakonom propisano, a o tome da li je ona za ličnu upotrebu ili se neovlašćeno proizodi i stavlja u prodaju definisano je krivičnim delima (čl 246 stav 1 KZ i 246a KZ).

Droga i predviđene kazne

Doduše, u praksi je ponekad teško razdvojiti da li je neko imao drogu za sopstvenu upotrebu, ili je posedovao za prodaju i posredovanje. Velika je razlika i na polju kažnjavanja, jer za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga zaprećena je kazna do tri godine zatvora, dok je za krivično delo neovlašćene proizvodnje i prodaje narkotika zaprećena kazna i do 12 godina zatvora, dok je tri godine zakonski apsolutni minimum.

Droga i kriterijum suda

Kriterijumi po kojima sud razdvaja ova dva krivična dela ima nekoliko i tada se radi medicinsko veštačenje, otkriva se kolika je nađena gramaža narkotika, zatim da li je osumnjičeni imao vagicu, gumice, aparat za vezivanje kesica, način pakovanja, mesto držanja narkotika i koliko je novca nađeno kod te osobe. Ukoliko imate bilo kakvih problema u vezi sa ovim krivičnim delom obratite se advokatu Žigiću.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: