ODREĐIVANJE ALIMENTACIJE Kada možete da tužite bivšeg partnera

odredivanje alimentacijeAdvokati u ovakvim sporovima imaju pune ruke posla, a ukoliko i vi imate problem obratite se advokatskoj kancelariji Žigić Neretko se dešava da partneri nakon razvoda postanu “smrtni neprijatelji”, obično ne pričaju i tada je teško razgovorati i o jednoj bitnoj stavki – alimentaciji, odnosno visini njenog iznosa. Zato se ovakvi sporovi rešavaju u prisustvu advokata i nadležnog suda. Roditelj kod kog je dete (poverilac izdržavanja) može da zahteva da visina alimentacije bude određena u fiksnom mesečnom iznosu ili procentualno od redovnih mesečnih primanja dužnika.

Određivanje alimentacije:  ko određuje visinu

Ukoliko se visina alimentacije određuje procentualno u odnosu na platu, autorski honorar, penziju, ona po pravilu ne može da bude manja od 15 odsto niti veća od 50 odsto od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika. Kada alimentacije ide na ime deteta, visina izdržavanja bi trebalo da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete, kakav ima roditelj koji je dužan da je plaća.

Alimetnacija šta ako partner prestane da je plaća

Pojedini roditelji koji su prestali da žive sa detetom nakon razvoda, ne plaćaju alimentaciju i na sve načine pokušavaju da umanje iznos ili čak i da traže ukidanje alimentacije zbog teških životnih uslova. Advokati imaju mnogo takvih zahteva i pune ruke posla, jer sve češće roditelji sa kojima su deca ostala da žive, tuže bivšeg supružnika zbog neisplaćenog izdržavanja.

Alimentacija i tužba

Ukoliko vaš nekadašnji partner ne želi da plaća alimentaciju, trebalo bi da ga tužite. Sud će naložiti da vam novac isplati sa kamatama ili će mu se automatski skidati sa računa i uplaćivati na vaš račun. U pojedinim slučajevima dešavalo se da očevi budu u zatvoru zbog alimentacija koje duguju deci, ali i tada se izvlače kada su u pitanju njihove obaveze.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: