KRETANJE SA NANOGICOM: Kako funkcioniše odlazak na posao

kretanje sa nanogicomKretanje sa nanogicom je alternativni vid kazne za osuđene osobe koje umesto u zatvoru svoju kaznu izdržavaju kući. Elektronski nadzor ili u narodu rasprostranjen kao nanogica je alternativni vid kazne za osuđene osobe koje umesto u zatvoru svoju kaznu izdržavaju kući. Kazna kućnog zatvora s nanogicom obično se dobija za dela koja propisuju sankcije do godinu, a najčešće se izriču za krivična dela iz oblasti saobraćaja, sitne krađe i zloupotrebe narkotika. Prosečno trajanje kazni koje se izdržavaju u kućnim uslovima je nešto duže od osam meseci, uključujući i meru kućnog pritvora.

Kretanje sa nanogicom za lakša krivična dela

Izvršenje ove kazne prati Poverenička služba, koja je pri Upravi Ministarstva pravde za izvršenje krivičnih sankcija. Osuđenk kom je određena kazna zatvora na ovaj način ne sme napuštati stan osim u slučajevima propisanim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija. Ipak, postoje i slučajevi kada može da se napusti stan, ali isključivo odlukom direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Obično su to slučajevi kada osuđeniku ili članu porodice treba da se pruži nužna medicinska pomoć, ali i zarad odlaska na posao, ukoliko krivično delo za koje je osuđen nije u vezi s radom.

Nanogica za odlazak u školu

Takođe može da napusti svoj dom ukoliko treba da pohađa nastavu tokom redovnog školovanja ili zbog odlaska na polaganje ispita. Izlazak se odobrava i kada pati od teške, akutne ili hronične bolesti, kao i radi odlaska na redovne zdravstvene preglede ili bolničko lečenje.

Nanogica i bolničko lečenje

Osuđenik takođe može da napusti prostorije i zbog svog venčanja ili venčanja krvnog srodnika, ali samo do drugog stepena srodstva, kao i zbog smrti bliskog srodnika. Ipak, sa odlukom o dozvoli napuštanja stana trebalo bi obavezno da se upozna i sud i mesno nadležna policijska uprava.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: