Šta podrazumeva zajedničko starateljstvo?

zajednicko starateljstvo

Zajedničko starateljstvo u Srbiji se pokazalo kao poprilično zahtevan model za roditelje, a razlog tome je mentalitet ljudi.

Kod svakog razvoda braka, nameće se pitanje kome će pripasti starateljstvo nad detetom. Odmah treba da vas upozorimo da zbog ovog pitanja, brakorazvodna parnica može i da se oduži.

Tada se sem advokata, uključuje i Centar za socijani rad, a na osnovu pozivanja na Porodični zakon, nudi se najbolje rešenje za dete – zajedničko starateljstvo.Ono podrazumeva da se vi i bivši/a i dalje ponašate kao da ste u braku, posebno kada donosite odluke vezane za dete.

Moraćete sve zajedno da se dogovarate kada su deca u pitanju, a to podrazumeva i svakodnevne dogovore oko obavljanja dužnosti poput odvođenje deteta u vrtić ili školu ili na sport.  Zajednički se dogovarate oko poseta doktoru, oko ekskurzija, izleta.

 Sa kim živi dete?

U sporazumu o zajedničkom izvršavanju roditeljskog, mora da se navede gde će dete da živi odnosno koje mu je mesto prebivališta. U Zakonu je jasano definisano da mora da se zna  adresa prebivališta deteta i u ovom slučaju nema proizvoljnog tumačenja. Dete živi samo sa jednim roditeljem, a dinamika viđanja sa drugim određuje se dogovorom i podelom obaveza.

Šta kaže zakon za zajedničko starateljstvo?

Oko svih pojedinosti morate pismeno da se dogovorite, od toga koje su vam dužnosti i obaveze i koje stvari ćete obavljati zajednički.

Sastavni deo sporazuma o zajedničkom starateljstvu jeste i sporazum o tome koja je adresa prebivališta deteta. Zakonom  dete ne može da bude prijavljeno na dve adrese bez obzira na zajedničko starateljstvo.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: