Da li se dele i stvari posle razvoda braka?

Trebalo bi da znate da su stvari za ličnu upotrebu jednog od supružnika samo njegove. Ukoliko je vrednost stvari za ličnu upotrebu nesrazmerno velika one pripadaju isključivo supružniku sa uračunavanjem u njegov udeo.

Oko televizora, veš mašine i druge tehnike bilo bi najbolje da se dogovorite mimo suda. Stvari namenjene detetu pripadaju isključivo vama ukolko ste vi samo dobili starateljstvo nad detetom. Ukoliko imate zajedničko starateljstvo nad detetom, imate i pravo zajedničke svojine njegovih stvari.

Ukoliko ste vi i partner držali zajedničku radnju, frizerski salon ili ste bili u nekoj drugoj delatnosti delite stvari, a ukoliko je to bilo samo vaše ili vašeg nekadašnjeg supruga, nemate pravo na tu svojinu.

Na koju imovinu ne mogu da računam?

Ako brak prestane razvodom ili poništenjem, uobičajeni pokloni koje ste razmenjivali tokom braka ne vraćaju se i nemate pravo ni da ih tražite putem suda. Stvar koju ste poklonili, možete dobiti nazad putem suda samo ukoliko je njegova vrednost nesrazmerno velika u odnosu na vrednost zajedničke imovine.

Pravo na povraćaj poklona nemate u slučaju ako bi prihvatanje njegovog zahteva za povraćaj poklona predstavljalo očiglednu nepravdu za drugog supružnika. Ukoliko dođe do vraćanja poklona oni moraju da se vrate u stanju u kome su se nalazili u trenutku prestanka zajedničkog života u braku. Takođe nemate pravo na nekretine koji je vaš nekadašnji partner dobio na poklon od svojih srodnika.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: