DOKAZNI MATERIJAL: Šta treba da prikupite da biste dokazali seksualno uznemiravanje

dokazni materijal

Dokazni materijal je vrlo važan, a tu spadaju sms poruke, screen shot ili poruke na društvenim mrežama

Ukoliko vas bilo koja osoba na poslu iz kancelarije ili okruženja seksualno uznemirava, a vama to naravno niti prija, a još manje odgovara, morate joj staviti do znanja da vas ne zanima i da ćete je prijaviti i angažovati advokata.

Da biste imali jake argumente za pokretanje postupka morate da prikupite dokaze o seksualnom uznemiravanju i obavezno da ih odnesete i pokažete svom advokatu. Ovo je posebno važno u slučajevima gde nema treće osobe koja bi posvedočila da ste vi žrtva seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja na poslu.

Dokazni materijal su i sms poruke

U ovom slučaju obavezno dokumentujte sve pisane materijale. Iskopirajte SMS poruke u svoj lični odnosno kućni kompjuter, napravite screen shot svih poruka na društvenim mrežama, prebacite sve mejlove koji su vam upućene od te osobe sa poslovnog na privatni računar.

Dokazni materijal uz pomoć svedoka

Takođe, pronađite svedoke koji su pouzdani i objektivni. Prukupite sve dokaze o vašim radnim uspesima ili ocenama radnih zadataka kako bi se dokazalo da problemi na poslu, degradacija, sprečavanje napredovanja ili slično imaju veze sa seksualnim uznemiravanjem. Pričajte sa kolegama, porodicom o tome da postoji uznemiravanje.

Obavezno se raspitajte da li su i druge osobe/zaposleni imale isti problem sa tom osobom koja vas uzmenimava, vodite evidenciju o vremenu, mestu i načinu uznemiravanja.

Dokazni materijal odnesite svom advokatu

I najvažnije od svega, ostanite smireni i ne podižite tenziju. Ovo je zbog toga da se prijava za seksualno uznemiravanje ne bi okaraktrisala kao prijava osobe koja ne trpi autoritete ili nije sposobna da radi u stresnim situacijama ili konstruktivno u konfliktnim situacijama. Za sve nedoumice kontaktirajte advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: