DRUŠTVENE MREŽE Ugrožavanje sigurnosti

sigurnost

Društvene mreže kao najpopularniji kanali komunikacije, u digitalnom svetu i na internetu, sve češće su mesto na kom dolazi do ugrožavanja sigurnosti

Društvene mreže su postale sastavni deo života, gde najčešće kačimo slike s putovanja, venčanja i drugih proslava. Međutim, svrha društvenih mreža za pojedine građane je mesto gde iskazuju svoje nezadovoljstvo ili ukazuju na  političke i ekonomske probleme u državi, ali i na pojedince koji su u vrhu države.  Međutim, ukoliko tužilaštvo smatra da se u objavama oseti ugrožavanje nečije sigurnosti može da podnese krivičnu prijavu.

Šta je ugrožavanje sigurnosti na internetu?

A da bi se uopšte smatralo da nečija objava na društvenim mrežama ugrožava sigurnost osobe kojoj se preti, ona mora da oseća strah zbog napisane potecijalne opasnosti. Takođe takva objava po pravilu bi trebalo da bude neposredno izrečena, ali i ostvariva. To konkretno znači da ugroženo lice mora lično da vidi pretnju na Twitter-u ili Facebook-u, a ne da mu se prenose informacije o tome da mu neko preti. Jedino u tom slučaju sud može da utvrđuje krivicu za ugrožavanje sigurnosti objavama na internetu.

Političari i građani se ne tretiraju isto?

Postupci za ugrožavanje sigurnosti primera radi političara pokreću se po službenoj dužnosti pred Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal. Znači, ukolko se radi o političkim aspektima i medijima sve će se naći pred sudijom i tada ćemo najčešće imati sudski postupak koji traje vrlo kratko, dok u složenijim situacijama može da potraje i nekoliko godina. Ipak, kada je govorimo o običnim građanima ovakvi slučajevi najčešće ne završavaju u Palati pravde.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: