Isplata 100 posto bolovanja zbog korone – Preporuka Vlade RS

Isplata 100 posto bolovanja zbog korone vakcinisanima, a 65 posto nevakcinisanima biće realizovana kao preporuka Vlade republike Srbije.

Isplata 100 posto bolovanja zbog korone

Na predlog Ministarstva za rad, Vlada Republike Srbije donela je Zaključak kojim preporučuje poslodavcima da izmene ugovor o radu, opšte akte ili drugi dokument u delu gde se uređuje visina plate za vreme bolovanja kada je reč o korona virusu.

Ista je preporuka i kada se radi o izolaciji ili samoizolaciji. Preporuka je da se u tim slučajevima isplaćuje plata u celosti.

Vlada je dala i preporuku da obezbede zaposlenima pun iznos za prvih 30 dana odsustva sa rada.

Radnik je s druge strane duža da ovo bolovanje ili izolaciju dokaže rešenjem nadležnih organa ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka), u skladu sa zakonom.

Preporuka je u skladu sa zakonom

Dakle, Vlada je preporučila da se svima isplaćuje 100 posto bolovanja, a ne samo po obavezujućoj odluci koja je doneta je samo za zaposlene u javnom sektoru.

Ukoliko poslodavac ne ispoštuje preporuke nema zakonskog osnova za tužbu, jer je reč samo o preporuci.

U ovom slučaju ostaje samo da se oslonimo na društvenu svest privatnka i da se nadamo da će prepoznati potrebu da prihvate Vladinu preporuku.

Preporuka za privatni sektor

Međutim, Vlada je odlučila da će pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog COVID-19 imati samo vakcinisani i oni koji, iz zdravstvenih razloga, ne mogu da budu vakcinisani.

“Ostali zaposleni koji se razbole od COVID-19 dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade”.

Preporuka i angažovanje advokata

Ukoliko smatrate da su vaša prava ovom odlukom ugrožena i da je povređeno vaše pravo da ne želite da se vakcinišete kontaktirajte advokatsku kancelariju Žigić.

U ovom slučaju ćete vam advokati rešiti sve pravne nedoumice u vezi sa vakcinacijom i isplatom ličnih dohodata.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: