Isplata naknade zarade u visini od 100 posto – Da li je moguće

Pročitajte u kojim službama i profesijama zaposleni imaju pravo na isplatu naknade zarade u visini od 100 posto ukoliko su oboleli od korona virusa

Isplata 100 posto bolovanja zbog korone Prema navedenim važećim zakonskim odredbama, koje se primenjuju na sve obolele od kovida  zaposleni u Srbiji primaju 65 odsto zarade, bilo da je potvrđeno da su oboleli od korone ili da su u karantinu zbog sumnje na virus.

Zato se postavlja pitanje da li može u zakonskim okvirima da se dobija cela plata?

Da li je moguće dobiti celu platu po zakonu?

Po Zakonu o radu, ali i po Zakonu o zdravstvenom osiguranju u nekim slučajevima postoje izuzeci, kada se dobija 100 posto bolovanja. To se prvenstveno odnosi na trudnice, povredu na radu i profesionalne bolesti, kao i za negu teško obolele dece.

Takođe plata u celosti je moguća kada se potpiše takav kolektivni ugovor.

Da li je moguće da se dobija pun iznos u izolaciji?

Kako bi ovo bilo moguće i ta radnike koji nisu zaposleni u kompanijama koje kolektivnim ugovorima i ugovorima o radu predviđaju isplatu pune naknade zarade, trebalo bi da država donese poseban akt koji bi se ticao bolovanja zbog korona virusa.

Da li je moguće da Vlada Republike Srbije pravi razliku?

Zato je Vlada Republike Srbije donela odluku da se stopostotna plata isplaćuje lekarima, medicinskom osoblju, vojsci, policiji i službenicima u drugim službama javnog sektora gde je priroda posla takva da su izloženi većem riziku od oboljevanja korona virusom.

Isto se odnosi i na ovaj deo ukoliko moraju da budu u izolaciji.

Za ostale zaposlene donet je Zaključak koji se odnosi na sve poslodavce u Republici Srbiji, ali ipak samo na nivou preporuke.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: