IZDRŽAVANJE RODITELJA: Kada ste dužni da izdržavate mamu i tatu

izdrzavanje roditeljaIzdržavanje roditelja je i moralni čin svakog deteta, ali sudska praksa govori drugačije i koliko je poznato, do sada niko nije odgovarao zbog nepoštovanja odredaba ovog zakona

U Srbiji postoje propisi kojim je jasno definisano da su deca odnosno potomci dužni da izdržavaju svoje roditelje, kao i da ne smeju da ih zanemare. Nažalost, mnogi ne poštuju ove odredbe porodičnog zakona, a tada i često dolazi do svađe između braće i sestara, jer često prebacuju “loptu” jedni na druge, čija su briga stari i dementni roditelji.

 

Izdržavanje roditelja dovodi do svađe dece

Sve se ovo dodatno komplikuje, kada deca sumnjaju da je imovina već ostavljena bratu ili sestri, pa odbijaju da snose deo troškova za dom ili lečenje. U izuzetno neprijatnom položaju nađu se i advokati kada roditelji ne urede detalje oko porodičnog nasledstva, a zdravlje im oslabi i više nisu u stanju da odlučuju. Sve ovo dodatno komplikuje demencija starih ljudi koje treba smestiti u dom, a među decom vlada nepoverenje kome je ostavio imovinu.

Izdržavanje roditelja rešava se sudskim putem

U većini slučajeva ovi problemi dolaze ukoliko se ne uredi situacija oko porodičnog nasledstva. Naš zakon je u određenom domenu regulisao brigu dece o roditeljima, a prema Porodičnom zakonu, dete je u obavezi da izdržava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad ili nemaju dovoljno novca da sami sebe izdržavaju. Ipak, sudska praksa govori drugačije i koliko je poznato, do sada niko nije odgovarao zbog nepoštovanja odredaba ovog zakona.

 

Izdržavanje roditelja i saveti advokata

Dete bi trebalo da izdržava roditelje srazmerno svojim mogućnostima. Ukoliko bi ipak, ta obaveza predstavljala veliko opterećenje u tom slučaju roditelji ne bi imali pravo na izdržavanje. Ukoliko imate sličnu sizuaciju posavetujte se sa advokatskom kancelarijom Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: