KUPOPRODAJNI UGOVOR: Šta kada nije ispoštovano pravo preče kupovine

kupoprodajni ugovor - sta kada nije ispostovano pravo prece kupovine

Kupoprodajni ugovor je svojevrsna garancija da ćete bez problema moći da se uselite u kuću ili stan

Prilikom kupovine nekretine ili zemljišta gde je više vlasnika obavezno bi trebalo uz pomoć advokata utvrditi da li je ispoštovano pravo preče kupovine.

Kupoprodajni ugovor kada je sve čisto

Ukoliko postoji dokaz o tome da je prodavac ispoštovao pravo preče kupovine može se bez problema zaključiti Ugovor o kupoprodaji i to pred javnim beležnikom. U ovom slučaju je situacija potpuno čista i neće biti nikakvih pravnih problema i prepreka. S tim da je preporuka da se i u ovim slučajevima obavezno angažuje advokat koji će sastaviti ugovor.

Kupoprodajni ugovor i nepoštovanje prava preče kupovine 

Međutim ukoliko pravo preče kupovine nije ispoštovano što se u praksi veoma često dešava može se dogoditi  da se pokrene sudski postupak kojim se poništava Ugovor o kupoprodaji. U ovakvim slučajevima pravda najčešće nije na vašoj strani jer suvlasnik automatski postaje vlasnik tog dela nekretnine ili zemljišta. Ovo su vrlo česte, ali i vrlo neprijatne situacije i u tim slučajevima kupcu jedino preostaje da angažuje advokata, kako bi sudskim putem od prodavca-suvlasnika tražio povraćaj novca na ime kupoprodaje.

Kupoprodajni ugovor kada kupac nije u pravu

Veoma je važno da znate da kupovina suvlasničkog udela u praksi može da ima potencijalne probleme za onog koji kupuje, jer se ne zna tačno koji je to suvlasnički udeo u nepokretnosti kupio. Takođe ne zna da li će moći da koristi svoj kupljeni deo, a ovakve neprijatne situacije se dešavaju u slučaju kupovine obradivog zemljišta. Ukoliko vam se učini primamljiva ponuda nekog stana ili kuće koja ima dva ili više vlasnika, obratite se advokatu koji će vas posavetovati šta da radite, a zatiim će sastaviti i kupoprodajni ugovor kako ne biste bili oštećeni.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: