NASILJE NAD MUŠKARCIMA Najčešći oblici nasilja

nasilje nad muskarcima

Za razliku od nasilja nad ženama, koje se najčešće odvija iza zatvorenih vrata, do nasilja nad muškarcima dolazi tokom brakorazvodnih parnica i sporova oko plaćenih ili neplaćenih alimentacija

Nasilje nad muškarcima još uvek je tabu tema u Srbiji, a o njemu se govori tek kada neki muškarac nastrada. Malo ko zna kako postoje oblici nasilja nad muškarcima koje sprovode žene, posebno tokom razvoda kada znaju da budu poprilično agresivne i osvetoljubive.

Žene sve agresivnije

Ovo potkrepljuje i činjenica iz sudske prakse, gde je zabeleženo da je nekolicina partnerki dobila zabranu prilaska, jer su tokom rasprave fizički nasrtale na partnere. Za razliku od nasilja nad ženama, koje se obično odvija iza zatvorenih vrata, do zlostavljanja nad muškarcima dolazi tokom brakorazvodnih parnica. Žene u tim slučajevima fizički, ali i psihički maltretiraju partnere, a posežu i za verbalim nasiljem, poput psovki, vređanja i omalovažavanja. Tada se nasilje svodi na neprestano provociranje koje traje duži vremenski period, a sve sa namerom da se izazove fizički kontakt koji bi one tokom razvoda koristile zlonamerno.

Lažno prijavljivanje

Drugi i mnogo češći vid nasilja je onaj kada deca godinama ne viđaju oca, jer pojedine majke nakon razvoda ne dozvoljavaju da i tata brine, vaspitava i obrazuje decu. Razlog tome je što majke iz osvete neosnovano prijavljuju supružnike za neodgovornost, pa u takvim slučajevima očevi bivaju neosnovano prijavljeni za neplaćanje mesečnog izdržavanja za dete. Ima i ekstremnijih slučajeva gde su muškarci lažno prijavljeni, ali na kraju i osobođeni, za nedozvoljene polne radnje nad sopstvenim detetom, kog ustvari i ne viđaju. U svim navedenim slučajevima očevi odnosno muškarci zapravo doživljavaju nasilje na koje niko ne reaguje.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: