NASILJE NAD STARIMA Zlostavljanje o kom se ćuti

nasilje nad starima

Najrasprostranjeniji oblici nasilja nad starim licima u Srbiji jesu nebriga i ekonomsko zlostavljanje, ali i koristoljublje

Maltretiranje starih osoba mnogo je češće nego što to možemo i da zamislimo, jer se o ovoj temi retko govori, ukoliko se izuzmu slučajevi fizičkog i seksualnog nasilja nad starijim ženama za koje čujemo u medijima i organizovanih grupa koje pljačkaju bake i deke, a čime se kasnije bavi policija.

Maltretiranje vodi u smrt

Najrasprostranjeniji oblici nasilja nad starim licima u Srbiji jesu nebriga,  ekonomsko zlostavljanje i koristoljublje. Kada je reč o starijim ljudima, veoma često je prisutno zanemarivanje i zapuštanje njihovih osnovnih potreba, što najčešće za posledicu ima narušavanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Ovakve posledice dovode do pogoršanja i onako narušenog fizičkog i mentalnog zdravlja, gubitka materijalne sigurnosti koja je vrlo bitna u starosti. Sve ovo na starije ostavlja duboke psihičke ožiljke koji u ekstremnim slučajevima vode i u smrt.

Najrođeniji su zlostavljači

Nasilje se najčešće odvija unutar porodice, a ređe u staračkim domovima, a to obuhvata različite vidove fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja, kao i zanemarvanja koji izazivaju bol i patnju. Važno je naglasiti da se kada je reč o užim članovima porodice, oni uglavnom imaju metodu kombinovanog nasilja gde nekoliko vrsta primenjuju istovremeno. Kod nas je vrlo rasprostranjeno nasilje u krugu porodice gde više generacija živi pod istim krovom, mada se zlostavljanje od porodice može se dogoditi i kada je osoba smeštena u starački dom, a tada se uglavnom radi o koristoljublju.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: