NASILJE NAD MUŠKARCIMA: Evo zašto je važno da angažujete advokata

nasilje nad muskarcimaNasilje nad muškarcima veliki je problem društva, a mnogi od njih često ne znaju  kome mogu da se obrate


Nasilje nad muškarcima nije popularna tema o kojoj se govori u Srbiji, mada i jači pol, ali u znatno manjoj meri trpi fizičko nasilje. Postoje oblici nasilja kojima su muškarci često izloženi. Da i žene mogu da budu poprilično agresivne govori podatak da je čak nekoliko žena dobilo zabranu prilaska bivšem partneru, zato što su tokom svađe fizički nasrtale na njih.

Nasilje nad muškarcima je tema o kojoj se ćuti

Muškarci često u ovim situacijama ne znaju ni kome mogu da se obrate za pomoć. Do nasilja nad muškarcima najčešće dolazi tokom brakorazvodnih parnica. Žene u tim slučajevima fizički i psihički nasrću na muškarce, a sve češče posežu za verbalim nasiljem, poput psovki, vređanja i omalovažavanja bivšeg partnera. U tim slučajevima, nasilje se svodi na neprestano provociranje u dužem vremenskom periodu sa namerom da se izazove fizički kontakt koji bi žene koristile zlonamerno u brakorazvodnim parnicama.

Nasilje nad muškarcima sve češći oblik zlostavljanja

U sudskoj praksi zabeležen je slučaj gde je muškarac držao dete u naručju, bivša žena mu je prišla, pljuvala ga i vređala, a muškarac je reagovao tako što ju je odgurno. Na kraju je on izvukao deblji kraj na sudu jer je došlo do fizičkog kontakta. Takođe još jedan vid nasilja nad muškarcima jeste taj kada mu bivša partnerka ne dozvoljava da viđa decu, iako je sud drugačije odredio.


Nasilje nad muškarcima i zabrana prilaska žrtvi

U ovakvim slučajevima, obavezno treba angažovati advokata, jer po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici predviđena je mogućnost da u hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom. Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: