OPOZIV POKLONA Kada i u kojim sličajevima

opoziv poklonaOpoziv poklona je moguć, na svu sreću, jer raskidanje ugovora o poklonu može da se učini na osnovu saglasnosti volja ugovornih strana – sporazumno.

Nekom ste poklonili vrednu stvar, nekretninu ili zemljište, ali ste se iz vama dobro znanog razloga predomislili. Zato se pitate da li postoji mogućnost da raskinete ugovor. Na svu sreću, odgovor je potvrdan jer raskidanje ugovora o poklonu može da se učini na osnovu saglasnosti volja ugovornih strana – sporazumno. Jednom poklonjeno može biti vraćeno, a ukoliko ga poklonodavac još uvek nije predao raskidom ugovora on se oslobađa te obaveze. Osim sporazumnog raskida ugovora postoji mogućnost i da poklonodavac jednostrano raskine ugovor iz određenih razloga.

Opoziv poklona ako je poklonoprimac nezahvalan

Najčešći razlog za raskidanje ugovora je nezahvalnost poklonoprimca. Ipak, potrebno je da ta nezahvalnost bude određenog stepena kako bi poklonodavac mogao da opozove poklon. Naime, ukoliko poklonoprimac svojim ponašanjem pokaže veliku nezahvalnost ugovor se raskida. To konkterno znači da pokonodavcu biva ugrožen ili napadnut život kako bi se poklonoprimac što pre domogao poklona.

Opoziv poklona- nedostatak novca za život

I nedostanak novca za život predstavalja još jedan razlog zbog kojeg poklonodavac može opozvati učinjeni poklon. To može da se uradi ukoliko nema dovoljno novca da izdržava sebe ili osobe koje je dužan da po zakonu izdržava. Poklonodavac ovo može učiniti ukoliko ne postoje osobe koje su dužne da ga izdržavaju ili ako postoje, a nisu to u mogućnosti.

Opoziv poklona u slučaju razvoda braka

Razvod braka je još jedan od razloga kada se traži vraćanje poklona, a ovaj deo  regulisan je Porodičnim zakonom. U ovom slučaju vraćaju se pokloni čija je vrednost  nesrazmerno velika u odnosu na vrednost zajedničke imovine. S druge strane uobičajeni pokloni koje su supružnici učinili jedan drugome se ne vraćaju. Takođe ukoliko bi vraćanje poklona predstavljalo očiglednu nepravdu za partnera koji ga je primio, supružnik koji je poklon dao nema pravo na povraćaj.

 

Osim poklonodavca, opozivanje poklona mogu učiniti i druge osobe, a najčešće su to nužni naslednici ukoliko im je poklonom povređeno pravo na nužni deo. Zatim osobe koja je poklonodavac dužan da izdržava ukoliko je povređeno njihovo pravo na zakonsko izdržavanje, ali i poverioci poklonodavca ukoliko je oštećeno njihovo pravo na naplatu potraživanja. Za dodatna pitanja kontaktirajte advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: