PADOVI NA ULICI Evo koga treba da tužite

padovi na uliciUkoliko upadnete u šaht odgovornost za nastalu štetu padom u šaht snosi komunalno preduzeće koje je dužno da održava vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Poslednjih godina šahtovi bez poklopaca su veliki problem, kako velikih tako i malih gradova. Oni predstavljaju pravu opasnost posebno iz razloga što su uglavnom postavljeni na drumovima, biciklističkim i pešačkim stazama. Ukoliko upadnete u šaht odgovornost za nastalu štetu padom u šaht snosi komunalno preduzeće, koje je dužno da održava vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i javno preduzeće koje održava ulice, saobraćajnice, biciklističke i pešačke staze.

Padovi na ulici

Lako se može dogoditi da se ozledite usled pada na trotoaru ili pešačkoj stazi zbog rupe, izbočine, neravnine, pukotine koja nije odmah uočljiva na površini namenjenoj za kretanje. Svaka od ovih nepravilnosti je opasna kako za pešaka, tako i za biciklistu, jer pešak može da zapne i padne. Naročito su opasni delovi mračnih ulica pošto se noću slabije uočavaju. Prema Zakonu, lokalna samouprava je dužna da održava ulice i čini ih bezbednim za kretanje. Ukoliko dođe do povrede pri padu na javnoj površini, za štetu je odgovoran grad odnosno opština, ali i preduzeće koje je dužno za održavanje.

Pad na ledu

Naročito je opasno zimi i kada je temperatura ispod nule, jer tada dolazi do klizanja po ulicama, ako se ne očisti led. Led je vrlo opasan za prolaznike jer postoji mogućnost da zbog pada slomite ili uganete ruku ili nogu, a ukoliko padnete na trticu, moguće je da povredite kičmu ili trtičnu kost. Za uklanjanje snega i leda na javnim površinama zadužena su javna preduzeća,  a posao uklanjanje snega i leda može biti poveren i nekom preduzeću. Mnogim lokalnim odlukama propisana je obaveza i stanari uklanjaju led ispred svojih stambenih jedinica.

Pad ledenica  

Kada počne da se topi sneg u zimskim danima može doći do pada ledenica sa krovova.  U tom momentu prolaznik može da strada i zadobije povrede, a led i sneg mogu naneti štetu i parkiranim automobilima. Odgovornost za štetu snosi vlasnik objekta sa kojeg je led pao. Ukoliko je led pao sa stambene zgrade tada se tuži Skupština stanara, jer se tretira kao pravno lice. Stanari su dužni da uklanjaju sneg i led sa prozora, lođa, terasa, balkona, ali tako da vode računa da ne ugrožavaju bezbednost ostalih prolaznika. Za dodatne informacije kontaktirajte advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: