UJED ŽIVOTINJE Šta ako vas ujede pas ili mačka lutalica?

ujed zivotinjeUkoliko se desio ujed životinje bilo bi dobro da, ako je bilo svedoka, uzmete njihove kontakt telefone

S obzirom na to da se na novosadskim ulicama može videti veliki broj pasa lutalica, nije isključeno da vas ujede neki od njih, a posebno ako su u čoporu ili ako vi šetate svog ljubimca. Ukoliko vas ujede vlasnički pas, za štetu odgovara njegov vlasnik. U ovom slučaju situacija je potpuno jasna i tada tužite vlasnika psa, jer je on odgovoran za neprijatnost koju ste doživeli.

Ujed životinje i lokalna samouprava

Međutim, pošto su svi gradovi puni napuštenih pasa često se dešava da prolaznici budu napadnuti. Naknada štete zbog ujeda psa lutalice je sasvim drugačija situacija od one kada ujede vlasnički pas. Za nastalu štetu u ovim situacijama odgovara grad  odnosno opština na čijoj teritoriji se desio ujed ili napad. Ukoliko u lokalnoj samoupravi postoji preduzeće čija je dužnost da se brine za napuštene životinje, tada ono biva odgovorno za situaciju koja vas je zadesila.

Ujed psa lutalice – kako dokazati

U slučaju da vas ujede pas trebalo bi pribavite dokaze, kako biste mogli da ostvarite pravo na naknadu štete. Ukoliko je za vreme nemilog događaja bilo svedoka trebalo bi da od njega utzmete broj telefona. Nakon toga, odmah se javite doktoru kako bi on konstatovao stepen povreda. Bilo bi dobro da ceo incident prijavite i obližnoj policijskoj stanici ili da ujed prijavite komunalnoj policiji. Kada je reč o pravnim pitanjima, i samog procesa u dobijajnu naknade štete, najbolje je da se obratite advokatu Žigiću koji se bavi i ovim pitanjima.

Ujed mačke – šta dalje?

Identična je situacija kao i sa psima ili nekom drugom životinjom. Ukoliko mačka  ima vlasnika, on je odgovoran. A ukoliko je mačka napuštena, odgovara lokalna samouprava na čijoj se teritoriji desio događaj odnosno preduzeće kome je povereno uklanjanje napuštenih životinja.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: