POLICIJSKO HAPŠENJE Može li policija da liši slobode zbog prekršaja

hapšenje

Policijsko hapšenje dešava se i zbog prekršajnih dela i policija može da vas liši slobode zbog prekršaja, posebno ukoliko prilikom privođenja policijski službenici primete da je osoba pod dejstvom alkohola ili droge

Policija može da vas privede u policijsku stanicu, ako vas zatekne na licu mesta u izvršenju prekršaja. Ukoliko baš tada iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da vas odmah sprovede u sud, mogu da donesu odluku o zadržavanju najduže do dvadeset četiri sata. Na rešenje o zadržavanju, vi i vaš advokat imate pravo žalbe u roku od četiri sata od dostavljanja rešenja. O žalbi se odlučuje u roku od dodatnih četiri sata.

Policijsko hapšenje zbog droge i alkohola

Ukoliko policijski službenici prilikom privođenja primete da je osoba pod dejstvom alkohola ili droge može da je zadrži dok se ona ne otrezni i to najviše dvanaest sati. Takođe, ukoliko je protiv nekog već pokrenut prekršajni postupak, sud može da donese odluku da takvu osobu liši slobode, ali u slučajevima kada ne može da se joj se utvrdi identitet ili prebivalište, odnosno boravište, a postoji osnovana sumnja da će se pobeći.

Policijsko hapšenje zbog prekršaja

Takođe, imaju pravo i da vas zadrže u slučajevima ako je za prekršaj propisana kazna a zatvora, a osumnjičena osoba ima mogućnost da pobegne u inostranstvo kako bi izbegla odgovornost, ili ako je to potrebno da bi se sprečilo dalje vršenje prekršaja. I u tom slučaju zadržavanje može da traje najviše dvadeset četiri sata.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: