PROGANJANJE I SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Koja je razlika između udvaranja i uznemiravanja

proganjanje i seksualno uznemiravanjeProganjanje i seksualno uznemiravanje je krivično delo a za dodatne informacije obratite se advokatu Žigiću.

Pre tri godine izmenjen je i dopunjen Krivični zakonik Republike Srbije, a uvedena su nova krivična dela protiv života i tela i polnih sloboda.

To u prevodu znači da su proganjanje i polno uznemiravanje krivična dela i da će kao takva biti sankcionisana.

Proganjanje i seksualno uznemiravanje i tužbe

S pravnog aspekta ove izmene zakona su vrlo važne, jer sada možete da tužite osobu ukoliko se okomila na vas odnosno ako vas prati, učestalo stoji ispred vašeg stana ili kuće, ali ništa ne radi.

Takođe, reč je o osobi koja sve zna o vama, gde radite, bračno stanje, vaše navike…

Kada zakon nije prepoznavao ovakve slučajeve, često se proganjanje i uznemiravanje završavalo kobno po žrtvu.

Proganjanje i seksualno uznemiravanje na radnom mestu

Dešavalo se da dođe do ubistva u momentu kada progonitelju postane jasno da ona neće nikakav kontakt sa njim.

Iako je seksualno uznemiravanje prisutno na radnom mestu oduvek, ovaj pojam tek je nedavno ušao u naš pravosudni sistem i omogućio, uglavnom pripadnicama ženskog pola, mada i muškarcima, da se napokon na pravi način zaštite od nedoličnog ponašanja kolega i pretpostavljenih.

Proganjanje i seksualno uznemiravanje može da bude i verbalno

Polno uznemiravanje takođe je novije krivično delo, a žrtva u tim slučajevima mora jasno da stavi do znanja da joj neke izjave, šale ili dodiri ne prijaju.

Ukoliko se situacija ponavlja uporno i konstantno, reč je o uznemiravanju.

U seksualno uznemiravanje spada verbalno, neverbalno ili ponašanje čiji je cilj da nekome povredi dostojanstvo iz sfere polnog života i da izazove strah ili da stvori neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Ukoliko imate bilo kakva neprijatna iskustva ili ste se u ovom tekstu prepoznali kao žrtva, prijavite slučaj policiji i angažujte advokata Daneta Žigića.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: