SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE MUŠKARACA: Da li muškarci mogu da budu žrtve i da se nađu u nezavidnoj situaciji?

seksualno uznemiravanje muškaracaMuškarci često postaju žrtve svojih nadređenih, a evo kada “NE” zaista znači ZNAČI “NE”!

Postoje slučajevi kada su muškarci žrtve seksualnog uznemiravanja, ali u Srbiji je praksa po ovom pitanju dosta skromna.

Međutim, interesantan je podatak da prema podacima Američke komisije za jednaka prava pri zapošljavanju, postoji popriličan broj muškaraca koji su žrtve.

Seksualno uznemiravanje muškaraca

Doduše taj broj je dosta manji u odnosu na žene, ali je ipak prisutan. Na jednoj strani, vrlo je mali broj žena koje su se žalile na seksualno uznemiravanje od druge žene, ali je broj muškaraca koji su prijavili seksualno uznemiravanje od drugog muškaraca oko 40 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva.

Seksualno uznemiravanje muškaraca u Srbiji

Naime, seksualno uznemiravanje nije vezano samo za žene kao žrtve i ovakav vid uznemiravanja ne mora nužno da bude usmeren prema suprotnom polu.

O tome koliki je procenat prijavljenih uznemiravanja u odnosu na učinjena u Srbiji ne postoje sigurni pokazatelji.

U Americi broj prijavljenih slučajeva je između 5 i 15 odsto.

Inače, u praksi se pokazalo da je pokretanje bilo kog postupka u kome je dokazivanje značajno, poprilično otežano i zato se seksualno uznemiravanje retko prijavljuje.

Seksualno uznemiravanje – Kada ne znači ne

Na ovo isto tako utiče i odnos zavisnosti između žrtve i osobe koja uznemirava, jer se žrtva plaši da će ukoliko prijavi slučaj ostati bez posla, kao i da će doći do osude sredine.

Upravo je za seksualno uznemiravanje vezano niz predrasuda, pa se često može čuti kako je uznemiravanje isprovocirano načinom oblačenja, ponašanjem ili izgledom.

Među muškarcima postoji čak i pravilo da “ne” znači “da”, što nekada u potpunosti onemogućava žrtvu da jednostavno objasni svoj pravi stav.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: