Upravno pravo

UPRAVNO PRAVO Oblast sa kojom se svakodnevno susrećemo

Upravno pravo je grana koja se bavi pravnim normama, a koje se odnose na sprovođenje rada, organizacije i kontrole države i javne uprave

Upravno pravo je deo javnog prava i vrlo je bitna stavka za funkcionisanje jedne države i njenih građana. Ova grana se bavi pravnim normama koje se odnose na sprovođenje rada, organizacije i kontrole države i javne uprave. Naime, kroz upravno pravo se regulišu načini obavljanja upravnih poslova.

Upravno pravno i rad državnih organa

Ovo je zapravo oblast sa kojom se susrećemo svakodnevno, a mnogi su bili u prilici da iskuse nepravdu na svojim plećima. Naime, u većini slučajeva upravno-pravni odnosi se uglavnom zasnivaju na nejednakosti, jer se s jedne strane nalazi država koja ima sva ovlašćenja da svoje odluke sprovodi u delo bez ikakvih problema. S druge strane su građani koji često smatraju da su oštećeni. Iz tog razloga su jasno propisane obaveze i ovlašćenja koja postoje među stranama koje učestvuju u upravno -pravnom odnosa.

Upravno pravo i zadatak organa uprave

Zadatak Organa uprave je da stranke uputi u njihova prava i obaveze koja su uvek lične prirode što znači da nisu prenosiva. Sporovi koji mogu nastati u upravno-pravnim odnosima rešavaju se putem žalbe i to isključivo u  drugostepenom upravnom postupku. Ukoliko to ne urodi plodom, sledi tužba u posebnom postupku odnosno upravnom sporu.

Upravno pravo i resorna ministarstva

Ovakvi poslovi poveravaju se resornim ministarstvima i organima uprave, a koji se nalaze u okviru ministarstava, direkcija, inspekcija, sekretarijata i javnih agencija. Uprava je dužna da donosi propise koji su uopštenog karaktera, da sklapa upravne ugovore i da pruža građanima javne usluge.

Upravno pravo i lični status građana

Zadatak organa uprave je i da vodi evidencije o ličnom statusu svakog građanina. Ukoliko imate bilo kakav problem ili ste u postupku odnosno sporu, naša advokatska kancelarija vam može pomoći da ostvarite svoja prava pred upravnim organima. Sastavljamo zahteve uz pomoć kojih se pokreću upravni postupci, zastupamo u postupcima pred inspekcijskim, poreskim, urbanističkim, katastarskim i ostalim državnim organima. Sastavljamo žalbe na upravne akte i zastupamo u postupcima pred Upravnim sudom.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: