ADVOKAT ZA MEDIJE Šta spada pod ovaj zakon?

Advokat za medije

Advokat za medije se bavi pitanjima u vezi vezi cenzure, slobode govora, štampe, medijske etike, naknade štete prozrokovane medija.

Kada se govori o medijskom pravu po definiciji to je oblast koja reguliše radiodifuziju, telekomunikacije, oglašavanje, medijski deo informacionih tehnologija, gejming, entertainment, filmsku industriju, online i štampane medijske servise.

Advokat za medije i cenzura

Takođe reguliše i sva pitanja u vezi cenzure, slobode govora, štampe, medijske etike, naknade štete prozrokovane medija. Medijsko pravo reguliše veritkalne i horizontalne koncentracije vlasništva u medijima. Ova grana prava se ograničavala samo na štampane medije, a nešto kasnije i na radio i televiziju. S menjam pojma o medijima počele su da se pojavljuju i nove platforme i servisi za emitovanje sadržaja, tako se i medijsko pravo širilo u pravcu regulacije digitalne industrije.

Advokat za medije i medijska industrija

Stoga zakon propisuje na koji način se proizvodi i emituje medijski sadržaj i kakve prava i obaveze proizilaze iz delovanja činilaca medijske industrije. Sve ovo zapravo vodi ka jednom cilju a to je da zaštiti interes javnosti, koja ima pravo i građansku obavezu da bude pravovremeno i istinito informisana o kultrurnoj, političkoj, kulturnoj, estradnoj i socijalnoj situaciji na određenoj teritoriji.

Advokat za medije i ostali zakoni

U našem zakonodavstvu postoji niz takozvanih medijskih zakona koji pokrivaju ovu pravnu oblast. Međuutim ukoliko se gleda isključivo medijsko pravo, lex generalis je svakako Zakon o javnom informisanju i medijima. Takođe među zakonima koji mnogo detaljnije regulišu određenu sferu medija jesu Zakoni o elektronskim komunikacijama, i o elektronskim medijima, kao i onaj o oglašavanju. Naime, ovaj medijsko pravo se naslanja i na Zakon o autorskim i srodnim pravima. Ukoliko imate bilo kakve dileme i pitanja u vezi sa ovom sferom poslovanja pozovite advokatsku kancelariju Žigić.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: