Karantin i naknada zarade za vreme obavezne izolacije

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kod osoba obolelih od kovida i kod osoba čije su porodice obolele od ovog virusa preduzima se mera karantina, a i sprovodi nadzor nad izvršavanjem izrečenog karantina.

Karantin i ograničenje slobode kretanja

Isplata 100 posto bolovanja zbog koroneKarantin je mera kojom se ograničava slobodno kretanje, a ujedno se sprovode i  obavezni zdravstveni pregledi svim zdravim osobama za koje se zna da su bili ili ako postoji sumnja da su imali kontakte sa obolelim.

Takođe ova mera se sprovodi i u slučaju kada postoji sumnja da je neka osoba obolela od zarazne bolesti tokom perioda zaraznosti.

Karantin za zaposlene

Dakle, osobe za koja se sumnja da su inficirana virusom i ljudi koji su bila u bliskom kontaktu sa osobama za koje je potvrđeno da su oboleli stavljaju se u izolaciju. Razlog tome je usporavanje širenja bolesti.

Ukoliko se zaposleni stavi u karantin pripada mu naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad.

Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje nekoliko razloga privremene sprečenosti za rad kada radnik mora da prima platu.

Jedan od tih razloga je i borba protiv širenja infektivnih bolesti.

Ovaj član glasi:“Naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad pripada osiguranicima zaposlenim i preduzetnicima, ako je zdravstveno stanje osiguranika takvo da je osiguranik privremeno sprečen za rad zbog propisane mere obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini“.

Karantin i isplata ličnog dohotka

Dakle ukoliko sanitarni inspektor kod zaposlenog nađe da je kliconoša od bili koje bolesti, njemu se određuje izolacija.

U slučaju ovakvog bolovanja plata se isplaćuje na isti način, u istom obimu kao i kada je klasično bolovanje u pitanju.

Znači za  prvih 30 dana naknada zarade pada na teret poslodavca, od 31. dana isplaćuje se na račun obaveznog zdravstvenog osiguranja i iznosi 65 odsto prosečne mesečne zarade ostvarene u poslednjih godinu dana.

Kolika mi je plata ako se zarazim koronom

U ovom slučaju nema nikakvih nejasnoća.

Osobe kod kojih se potvrdi kovid-19 moraju da se leče kući ili u zdravstvenim ustanovama

Pandemija je mnoge uzdrmala u svim sferama, a česro je javljaju nejasnoće i u vezi sa ozvaranjem bolovanja.

Mnogo je obolelih, a ima i onih čiji su ukućani bolesni, a tu je i za zdrave propisana mera obavezne izolacije zbog sumnje da postoji opasnost od daljeg širenja zaraze.

Naknada za rad i oboleli od korone

Zato se postavlja i pitanje na koji način se isplaćuje plata zaposlenima koji su privremeno sprečeni za rad usled navedenih razloga.

U seriji tekstova razmotrićemo domaću pravnu regulativu koja se primenj uje u pogledu naknade zarade zaposlenih lica prinuđenih da odsustvuju sa rada zbog borbe protiv ove zarazne bolesti.

Naknada  za rad zbog bolesti

U ovom slučaju nema nikakvih nejasnoća.

Osobe kod kojih se potvrdi kovid-19 moraju da se leče kući ili u zdravstvenim ustanovama (komplikovaniji slučajevi). Za to vreme ako su zaposleni imaju pravo na naknadu zarade zbog bolesti.

Dužina bolovanja i spsprečenosti za rad utvrđuje se isključivo na osnovu medicinske dokumentacije i komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Izabrani lekar može da da za prvih 60 dana bolovanje, a sve preko toga odluku donosi  lekarska komisija filijale RFZO.

Naknada za rad na koga pada teret?

Veoma je bitno istaći da za prvih 30 dana naknada zarade ide na teret poslodavca, a ukoliko traje i duže od toga, od 31. dana plata se isplaćuje se iz fonda za  obnavezno zdravstveno osiguranje.

Visina plate koja se obezbeđuje od polodavca, ali i od Fonda iznosi 65 odsto od osnovice za naknadu zarade, a osnovica se određuje na osnovu prosečne zarade ostvarena u poslednjih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: