KODEKS OBLAČENJA – U ovim slučajevima vas neće pustiti u sud

Kodeks oblačenja u sudu moraju da poštuju svi, od stranaka preko službenika pa sve do advokata.

Ukoliko imate suđenje po bilo kom osnovu, trebalo bi da znate da postoji kodeks oblačenja koji morate da ispošujete.

kodeks oblačenjaUkoliko se obučete neprikladno može vam se desiti da vas pravosudni čuvari ne puste da uđete u sudsku zgradu, a ukoliko ocene da ste neprikladno odeveni.

To konkretno znači da u sud ne možete da uđete u šortsevima, kratkim pantalonama, papučama, majicama bez rukava, vrlo kratkim mnini suknjama i generalno ne smete da budete provokativno odeveni.

Kodeks oblačenja mora da se poštuje

Ova odredba člana 83 Sudskog poslovnika („Sl. glasnik RS“ broj 104/09) odnosi se na sve osobe koje dolaze u sud, a ne samo na zaposlene u sudu.

Znači stranke i drugi učesnici u sudskim postupcima moraju takođe da budu prikladno odeveni.

Kodeks oblačenja ne priznaje papuče

Prema odredbi, zaposleni u sudu, stranke i svi drugi učesnici u sudskim postupcima, dužni su da se odevaju prikladno, na način kojim se čuva ugled suda i lično dostojanstvo.

U ovoj odredbi stoji: „Prilikom rada i boravka u sudnici sudsko osoblje, stranke i drugi učesnici u postupku ne mogu nositi sportsku odeću ( trenerke, patike, papuče)“.

Kodeks oblačenja utiče i na suđenje

O prikladnom odevanju u sudnici stara se sudija koji vodi postupak i on je takođe ovlašćen je da neprikladno odevene osobe udalji iz sudnice.

Odredbama ovog Kodeksa propisanoo je i ponašanje državnih službenika koji je dužan da bude prikladno i uredno obučen i to primereno poslovima državnog službenika.

Državni službenik ne sme svojim načinom odevanja na radnom mestu da narušava ugled državnog organa niti izražava svoju političku, versku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost.

Kodeks oblačenja eliminiše mini suknje

Neprikladnom odećom smatraju se naročito neprimereno kratke suknje, bluze sa velikim dekolteom ili tankim bretelama, izrazito kratke i providne bluze, kratke pantalone.

Državnog službenika koji ne poštuje ova pravila šef takođe može da vrati sa posla.

Ukoliko se neprikladno oblačenje ponavlja postoji čak mogućnost pokretanja disciplinskog postupka u slučaju ponovljene povrede Kodeksa.

Podeli tekst:

Možda će vas zanimati: